Efecto de hidrolato de Cosmos bipinnatus sobre características de textura, color y actividad de agua de chorizo de conejo
DOI:
https://doi.org/10.29105/idcyta.v8i1.56Keywords:
Cosmos bippinatus flowers, chorizo, rabbit meatAbstract
The use of hydrolates or hydrosols in the food industry is still low, however, they have antioxidant and antimicrobial properties. The objective of this work was to evaluate the effect of Cosmos bipinnatus hydrolate included in the formulation of rabbit chorizo on texture, color and water activity with the purpose of proposing it as a natural additive in chorizo and meat products. Two batches of chorizo were prepared, with two treatments, one control and the other with the addition of C. bipinnatus flower hydrolate. Color, texture profile analysis and water activity were determined. The results indicate that there are no differences (p>0.05) in texture and color, except for the internal a* value and for water activity (p<0.05). It is concluded that this hydrolate could be used in the manufacture of chorizo or other meat products without deterioration of texture or color, and a decrease in water activity could be important from the point of view of microorganism growth.
Downloads
References
AMSA. (2012)- Meat color measurement guidelines. American Meat Science Association. Champaign. Il. USA.
Bourne, M.C., (1978). Texture profile analysis. Food Technol 35: 62-66.
Chodová, D. & Tumová, E. (2013). The effect of feed restriction on meat quality of broiler rabbits: A review. Scientia Agriculturae Bohemica. 44(1):55-62. DOI: https://doi.org/10.7160/sab.2013.440109
Dalle Zotte, A., C. Celia, & Szendro, Z. (2016). Herbs and spices inclusion as feedstuff or additive in growing rabbit diets and as additive in rabbit meat: A review. Livestock Science. 189:82-90. DOI: https://doi.org/10.1016/j.livsci.2016.04.024
González-Tenorio, R., A. Totosaus, I. Caro, & J. Mateo. (2013). Caracterización de propiedades químicas y fisicoquímicas de chorizos comercializados en la zona centro de México. Inf. Tecnol. 24(2):3-14. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642013000200002 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642013000200002
González-Tenorio, R., I. Caro-Canales, S. Soto-Simental, B.R. Rodríguez-Pastrana, & Mateo, J. (2012). Características microbiológicas de cuatro tipos de chorizo comercializados en el Estado de Hidalgo, México. Nacameh. 6(2):25-32. DOI: https://doi.org/10.24275/uam/izt/dcbs/nacameh/2012v6n2/Gonzalez
Jakubczyk, K., Tuchowska, A., & Janda-Milczarek, K. (2021). Plant hydrolates – Antioxidant properties, chemical composition and potential applications. Biomedicine & Pharmacotherapy, 142, 112033. doi:10.1016/j.biopha.2021.112033. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biopha.2021.112033
Jang, IC., Park, JH., Park, E. & Lee, S.C. (2008). Antioxidative and Antigenotoxic Activity of Extracts from Cosmos (Cosmos bipinnatus) Flowers. Plant Foods Hum Nutr 63, 205–210 (2008). https://doi.org/10.1007/s11130-008-0086-8 DOI: https://doi.org/10.1007/s11130-008-0086-8
Para, P.A., Ganguly, S, Wakchaure, R, Sharma, R, Mahajan, T, & Praveen, P.K. (2015). Rabbit Meat has the Potential of Being a Possible Alternative to Other Meats as a Protein Source: A Brief Review. Int. J. Phar. Biomedi. Res. 2(5):17-19.
Saleem, M., Ali, H. A., Akhtar, M. F., Saleem, U., Saleem, A., & Irshad, I. (2017). Chemical characterisation and hepatoprotective potential of Cosmos sulphureus Cav. and Cosmos bipinnatus Cav. Natural Product Research, 1–4. doi:10.1080/14786419.2017.141355. DOI: https://doi.org/10.1080/14786419.2017.1413557
Tavares, C.S., Gameiro, J.A., Roseiro, L.B. & A. Cristina Figueiredo. (2022). Hydrolates: a review on their volatiles composition, biological properties and potential uses. Phytochem Rev. https://doi.org/10.1007/s11101-022-09803-6 DOI: https://doi.org/10.1007/s11101-022-09803-6
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 F.S. García Gutiérrez, S. Soto Simental, R. González Tenorio, M. Ayala Martínez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
a. Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cual estará simultáneamente sujeto a la Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional. que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
b. Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
c. Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) posterior al proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado.