Elaboración de conchas con harina de trigo y chícharo

Authors

  • O. X. López Méndez Universidad Anáhuac
  • M.C. Calvo Carrillo Instituto Nacional de Ciencias Médicas y Nutrición Salvador Zubirán
  • F. Coronel Flores Universidad Anáhuac

DOI:

https://doi.org/10.29105/idcyta.v8i1.9

Keywords:

sweet bread, pea flour, wheat flour

Abstract

Legumes are seeds that have a good supply of B vitamins, folic acid and iron, the latter, when combined with vitamin C, significantly improves its absorption, which makes them highly recommended foods for pregnant women and in the period of pregnancy and lactation. The NOM-043 currently recommends the consumption of legumes in combination with whole grains in the “Plato del buen comer”, to increase the intake of these seeds among the population. Due to the above, a mixture of wheat flour and pea (Pisum sativum) flour has been used for the formulation of shell-style sweet bread, since the flour of this legume is a low-cost source of protein and is rarely used in cooking. manufacture of mass consumption products.

Downloads

Download data is not yet available.

References

McGee, H. (2017). La cocina y los alimentos (10ª edición). Penguin Random House Grupo Editorial. ISBN 978-84-8306-744-4)

Gaona Pineda Elsa; Tapia, B. M.; Arango A.; Valenzuela D.; Gomez, L. M. (2018). Consumo de grupos de alimentos y factores sociodemográficos en población mexicana. 09 mayo 2022, de ENSANUT Sitio web: https://ensanut.insp.mx/encuestas/ensanut2016/doctos/analiticos/ConsumoAlimentos.pdf DOI: https://doi.org/10.21149/8803

Shamah Levy, Teresa; Et. Al. (2020). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2018-19: Resultados Nacionales. Ciudad de México: Instituto Nacional de Salud pública. ISBN 978-607-511-205-3

PROFECO. (2017). Encuesta sobre los hábitos de consumo de pan de dulce de harina de trigo. 09 mayo 2022, de Gobierno de la república mexicana Sitio web: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/279977/Encuesta_sobre_los_habitos_de_consumo_de_pan_de_dulce_de_harina_de_trigo.pdf

Celia Alasino, María; Et. Al. (2008). Panificación con harina de arvejas (Pisum sativum) previamente sometidas a inactivación enzimática. 10 de mayo 2022, de Archivos latinoamericanos de nutrición Sitio web: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?pid=S0004-06222008000400012&script=sci_arttext

USA Dry Pea and Lentil Council. (2015). Dry peas, lentils, chickpeas. 10 mayo del 2022, de USA Dry Pea and Lentil Council Sitio web: https://www.northernpulse.com/uploads/resources/661/pulse-flour-brochure.pdf

Alexis Bonte. (2021). Ama las legumbres: por una dieta y un planeta sano. 25 de mayo del 2022, Sitio web: https://www.fao.org/venezuela/noticias/detail-events/en/c/1402466/

Secretaría de Gobernación. (2013). NORMA Oficial Mexicana NOM-043-SSA2-2012, Servicios básicos de salud. Promoción y educación para la salud en materia alimentaria. Criterios para brindar orientación. 25 mayo 2022, Sitio web: https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5285372&fecha=22/01/2013#gsc.tab=0

Calvo-Carrillo, María de la Concepción; López-Méndez, O.X.; Carranco-Jauregui, M.E.; Marines, J. (2020). Evaluación fisicoquímica y sensorial de un pan tipo baguette utilizando harinas de trigo (Triticum spp) y chícharo (Pisum sativum L.). Revista Biotecnia. Volumen XXII, Número 3. 116-124 DOI: https://doi.org/10.18633/biotecnia.v22i3.1227

Published

2023-07-17

How to Cite

López Méndez, . O. X., Calvo Carrillo, . M., & Coronel Flores , F. (2023). Elaboración de conchas con harina de trigo y chícharo. Revista Investigación Y Desarrollo En Ciencia Y Tecnología De Alimentos, 8(1), 31–37. https://doi.org/10.29105/idcyta.v8i1.9