Obtención y evaluación de propiedades antioxidantes de extractos de orégano (Lippia graveolens), eucalipto (Eucalyptus cinerea) y chile jalapeño (Capsicum annuum cv.)
DOI:
https://doi.org/10.29105/idcyta.v8i1.43Keywords:
Drying, Vegetable extracts, Polyphenols, Antioxidants, Nutraceutical capacityAbstract
In this study, antioxidant properties and total phenol content of extracts of oregano (Lippia graveolens), eucalyptus (Eucalyptus cinerea) and jalapeno pepper (Capsicum annuum cv.) were determined. To do this, the total phenol content was determined using the Folin Ciocalteu technique and antioxidant activity by the DPPH method (1,1-diphenyl-2-picrilhidrazil) at hours 1, 2, and 3 corresponding to the duration of the extraction process. The results obtained indicated that the highest amount of phenolic compounds was presented by oregano at hour 3 (23,465±0,143 mg AG / g MS), with respect to the other plant extracts. While for antioxidant activity eucalyptus presented the highest percentage of inhibition (80.34%), compared to the uptake of free radicals of DPPH, thus reflecting its high antioxidant activity. From the above results, it can be concluded that eucalyptus extract was the one that had the greatest nutraceutical potential, however, both chili and oregano extract presented good antioxidant properties and consequently could have good nutraceutical properties, which could be used for future applications in areas such as food technology, pharmaceuticals, cosmetic industry, agricultural, among others.
Downloads
References
Arias, J., Mejía, J., Córdoba, Y., René-Martínez, J., Stashenko, E., del Valle, J. M. (2020) Optimization of flavonoids extraction from Lippia graveolens and Lippia origanoides chemotypes with ethanol-modified supercritical CO2 after steam distillation. Industrial Crops and Products. 146: 112170. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112170 DOI: https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2020.112170
Beltrán Cifuentes, M.C., Peláez Gutiérrez, E.C., Estrada Álvarez, J. M., Escobar Ríos, J.A., Serna Ángel, L., & Ríos Morales, D. (2010). Estudio farmacognóstico para el cuidado de la salud a partir de aceites esenciales obtenidos por destilación de arrastre de vapor. Investigaciones Andina, 12(20), 8-18.
Boroski, M., Giroux, H.J., Sabik, H., Petit, H.V., Visentainer, J.V., Matumoto-Pintro, P.T., Britten, M. (2012). Use of oregano extract and oregano essential oil as antioxidants in functional dairy beverage formulations. LWT - Food Science and Technology. 47(1): 167-174. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.018
Boroski, M., Giroux, H.J., Sabik, H., Petit, H.V., Visentainer, J.V., Matumoto-Pintro, P.T., Britten, M. (2012). Use of oregano extract and oregano essential oil as antioxidants in functional dairy beverage formulations. LWT - Food Science and Technology. 47(1): 167-174. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.018 DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2011.12.018
Bostanci, M. T., Bulbul, A. S., Celik, I. S., Kocabas, Y. Z., Burhan, H., Bayat, R., Sen, F., Zakariae, N., Esmaeili, R., Jafari, H., Karimi, F., & Karimi-Maleh, H. (2022). Investigation of antibacterial, antifungal, antibiofilm, antioxidant and anticancer properties of methanol extracts of Salvia marashica İlçim, Celep & Doğan and Salvia caespitosa Montbret & Aucher ex Benth plants with medicinal importance. Chemosphere, 288(Pt 2): 132602. https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2021.132602 DOI: https://doi.org/10.1016/j.chemosphere.2021.132602
Caldas Ávila, A.P., (2012). Optimización, escalamiento y diseño de una planta piloto de extracción sólido líquido. Ingeniería Química, Escuela de ingeniería Química, Facultad de ciencias químicas. Cuenca. 10-47
Cardona Serrate, F. (2020). Alteraciones no microbianas en alimentos: el pardeamiento y el enranciamiento. E.T.S. de Ingeniería Agronómica y del Medio Natural. Universitat Politècnica de València. 1-8.
Cazar Hidalgo, F.C., Toledo Aguilar, A. R. (2021). Actividad antioxidante de extractos etanólicos y acuosos de hojas senescentes de Terminalia catappa y la actividad inhibitoria sobre Edwardsiella tarda. Ingeniería en Biotecnología de los Recursos Naturales. Universidad Politécnica Salesiana. Quito. 1-57
Delgado Zegarra, K.R. (2018). Optimización de los métodos de obtención de la capsaicina del ají limo (Capsicum sinense jacq) para la determinación de la dosis letal (DL50) del pulgón verde (aphididae). Repositorio Institucional de la UNSA. Recuperado: http://repositorio.unsa.edu.pe/handle/UNSA/5923
Gimeno-Creus, E. (2004). Compuestos fenólicos. Un análisis de sus beneficios para la salud. Ámbito Farmacéutico, Nutrición. 23(6):80-84.
González-Guiñez, R., Silva-Aguayo, G., Urbina-Parra, A., Gerding-González, M. (2016). Aceite esencial de Eucalyptus globulus Labill y Eucalyptus nitens H. Deane & Maiden (Myrtaceae) para el control de Sitophilus zeamais Motschulsky. Chilean journal of agricultural & animal sciences. 32(3):204-216. DOI: https://doi.org/10.4067/S0719-38902016005000005
Granados, C., Santafé, G., Acevedo Correa, D. (2015). Composición química y evaluación de la actividad antioxidante del aceite esencial foliar de Eucalyptus camaldulensis de Norte de Santander (Colombia). Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica. 18(1): 235–240. https://doi.org/10.31910/rudca.v18.n1.2015.477 DOI: https://doi.org/10.31910/rudca.v18.n1.2015.477
Mahato, K.D., Kargwal, R., Kamle, M., Sharma, B., Pandi, S., Mishra, S., Gupta, A., Mahmud, M.C., Gupta, M.K., Singha, B.L., & Kumar, P. (2022). Ethnopharmacological properties and Nutraceutical potential of Moringa oleífera. Phytomedicine plus, 2: 100168. DOI: https://doi.org/10.1016/j.phyplu.2021.100168
Mehnaza M., Jagmohan S., Adil G. (2021). Characterization of apple (Malus domestica) seed flour for its structural and nutraceutical potential. LWT, 151: 112138. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112138 DOI: https://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112138
Mendoza-Sánchez, L.G., Mendoza-López, M.R., García-Barradas, O., Azuara-Nieto, E., Pascual-Pineda. L.A., Jiménez-Fernández, M. (2015) Propiedades fisicoquímicas y antioxidantes del chile jalapeño (Capsicum annuum var. annuum) durante almacenamiento. Revista Chapingo Serie Horticultura. 21(3): 229-241. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2015.06.010 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2015.06.010
Muñoz Jáuregui, A.M., Alvarado-Ortíz Ureta, C., Blanco Blasco, T., Castañeda Castañeda, B., Ruiz Quiroz, J., Alvarado Yarasca, A. (2014). Determinación de compuestos fenólicos, flavonoides totales y capacidad antioxidante en mieles peruanas de diferentes fuentes florales. Revista de la Sociedad Química del Perú. 80(4), 287-297. DOI: https://doi.org/10.37761/rsqp.v80i4.182
Sarmiento Gonzaga, C.D. (2020). Evaluación de la actividad antioxidante del aceite esencial se orégano (Origanum vulgare), obtenido a partir de dos pretratamientos. Ingeniería en Biotecnología de los Recursos Naturales. Universidad Politécnica Salesiana sede Cuenca. 1-70.
Taroncher, M., Vila-Donat, P., Tolosa, J., Ruiz, M.J., Rodríguez-Carrasco, Y. (2021). Biological activity and toxicity of plant nutraceuicals: an overview. Current Opinion in Food Science. 42:113-118. https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.05.008 DOI: https://doi.org/10.1016/j.cofs.2021.05.008
Téllez Monzón, L.A., Nolazco Cama, D.M. (2017). Estudio de la composición química del aceite esencial de orégano (Origanum vulgare spp.) de Tacna. Ingeniería Industrial. (35): 195-205. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=337453922010 DOI: https://doi.org/10.26439/ing.ind2017.n035.1801
Thornton Morrison, R., Neilson Boyd, R. (1998). Capítulo 1. Estructura y propiedades. En: Química Orgánica. Zagazagoitia Herranz, R., Fiedler, P., Rock, C. Editorial Pearson. México. 1-36.
Torrenegra-Alarcón, M.E., León-Méndez. G., Granados-Conde, C. (2019). Extracción, caracterización y actividad antioxidante del aceite esencial de Eucalyptus globulus Labill. Revista Cubana de Farmacia. 52(1):e266.
Torres Ventura, H.H. (2020). “Potencial antibacteriano de extractos de Capsicum annuum L. var. Aviculare” Doctorado en ciencias en alimentos. Escuela Nacional
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 G. Villagomez Zaldivar, L. González Victoriano, J. Chanona Pérez, B. Ferrer González, M. Gutiérrez Martínez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Los autores/as que publiquen en esta revista aceptan las siguientes condiciones:
a. Los autores/as conservarán sus derechos de autor y garantizarán a la revista el derecho de primera publicación de su obra, el cual estará simultáneamente sujeto a la Licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional. que permite a terceros compartir la obra siempre que se indique su autor y su primera publicación esta revista.
b. Los autores/as pueden realizar otros acuerdos contractuales independientes y adicionales para la distribución no exclusiva de la versión del artículo publicado en esta revista (p. ej., incluirlo en un repositorio institucional o publicarlo en un libro) siempre que indiquen claramente que el trabajo se publicó por primera vez en esta revista.
c. Se permite y recomienda a los autores/as a publicar su trabajo en Internet (por ejemplo en páginas institucionales o personales) posterior al proceso de revisión y publicación, ya que puede conducir a intercambios productivos y a una mayor y más rápida difusión del trabajo publicado.